Proporcje:
\(\displaystyle{ x - y}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 231,53 - 504}\)
oraz
\(\displaystyle{ (47,6 - x) - (36,4 - y)}\)
\(\displaystyle{ 215,4 - 168}\)
W odpowiedziach \(\displaystyle{ x=11,6}\) , u mnie \(\displaystyle{ x = 0,48}\)
Czy ktoś byłby uprzejmy sprawdzić wynik?
Układ równań - dwie niewiadome - wynik inny niż w odp
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Układ równań - dwie niewiadome - wynik inny niż w odp
Napisz to porządnie, bo nie wiadomo, o co chodzi. Przypuszczam, że chodzi o proporcje
\(\displaystyle{ x\quad \quad \quad \quad- \quad\quad \quad \quad y \\3 \cdot 231,53 \quad \quad - \quad \quad 504}\)
\(\displaystyle{ (47,6 - x) \quad \quad -\quad \quad (36,4 - y) \\215,4 \quad \quad \quad \quad- \quad\quad \quad \quad 168}\)
i mnożenie na krzyż. Tak?
\(\displaystyle{ x\quad \quad \quad \quad- \quad\quad \quad \quad y \\3 \cdot 231,53 \quad \quad - \quad \quad 504}\)
\(\displaystyle{ (47,6 - x) \quad \quad -\quad \quad (36,4 - y) \\215,4 \quad \quad \quad \quad- \quad\quad \quad \quad 168}\)
i mnożenie na krzyż. Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Układ równań - dwie niewiadome - wynik inny niż w odp
Masz dwie niewiadome x i y i układ równań wynikający z obu proporcji
\(\displaystyle{ \begin{cases} 504x=3 \cdot 231,53y \\ (47,6 - x)\cdot 138=(36,4 - y)\cdot 215,4 \end{cases}}\)
Rozwiąż go, a poznasz prawdę.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 504x=3 \cdot 231,53y \\ (47,6 - x)\cdot 138=(36,4 - y)\cdot 215,4 \end{cases}}\)
Rozwiąż go, a poznasz prawdę.
-
- Administrator
- Posty: 34339
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Układ równań - dwie niewiadome - wynik inny niż w odp
Jak nietrudno sprawdzić, żadna z tych odpowiedzi nie jest dobra. Prawdopodobnie zatem masz złą proporcję.vergil pisze:W odpowiedziach \(\displaystyle{ x=11,6}\) , u mnie \(\displaystyle{ x = 0,48}\)
JK