potęgi, oblicz bez użycia tablic

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
en!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 lis 2005, o 20:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Hollywood
Podziękował: 9 razy

potęgi, oblicz bez użycia tablic

Post autor: en! »

a)
\(\displaystyle{ \sqrt{820964657041}}\) - (\(\displaystyle{ \sqrt{5558702161}}\)+\(\displaystyle{ \sqrt{350419009444}}\))
b)
\(\displaystyle{ \sqrt{54756}}\) x \(\displaystyle{ \sqrt{89908324}}\) - \(\displaystyle{ \sqrt{56169}}\) x \(\displaystyle{ \sqrt{37319881}}\)


błagam o pomoc!
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

potęgi, oblicz bez użycia tablic

Post autor: Szemek »

sprawdź czy na pewno \(\displaystyle{ \sqrt{5558702161}}\) wpisałaś poprawnie, bo to jest jedyna wartość niewymierna z tych pierwiastków

do obliczania poszczególnych pierwiastków zastosuj algorytm pierwiastkowania
podany poniżej
... ie_v10.pdf
ODPOWIEDZ