usuwanie niewymiernosci z mianownika

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Locdog
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 15 razy

usuwanie niewymiernosci z mianownika

Post autor: Locdog »

Witam. Mam o to problem z takim przykladem: \(\displaystyle{ \frac{sqrt[3]{12}-sqrt{16}}{sqrt6^3}}}\)
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

usuwanie niewymiernosci z mianownika

Post autor: Rafal88K »

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt[3]{12} - 4}{\sqrt{216}} = \frac{\sqrt[3]{12} - 4}{\sqrt{216}} * \frac{\sqrt{216}}{\sqrt{216}}}\)
ODPOWIEDZ