Mam problem z banalnym zadaniem np. jak można obliczyć takie działania na potęgach:
\(\displaystyle{ \frac{2*3^{20}-5*3^{19}}{9^{9}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x^{3})^{2}*(x^{5})^{3}}{(x^{2})^{4}}}\)
\(\displaystyle{ (4a^{-2}+3a^{-5}-2a^{3})*2a^{-4}}\)
chodzi mi głownie o to jak sie skraca potęgi
z gory dzięki !
Temat poprawiłam.
ariadna
Działania na potęgach
Działania na potęgach
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, o 19:30 przez matt2345, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Działania na potęgach
\(\displaystyle{ \frac{2\cdot 3^{20}-5\cdot3^{19}}{9^{9}}=
\frac{3^{19}(2\cdot 3-5)}{3^{18}}=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x^{3})^{2}*(x^{5})^{3}}{(x^{2})^{4}} =
\frac{x^{6}\cdot x^{15}}{x^{8}} =
x^{13}}\)
\(\displaystyle{ (4a^{-2}+3a^{-5}-2a^{3})\cdot 2a^{-4} =
8a^{-6}+6a^{-9}-4a^{-1}}\)
POZDRO
\frac{3^{19}(2\cdot 3-5)}{3^{18}}=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x^{3})^{2}*(x^{5})^{3}}{(x^{2})^{4}} =
\frac{x^{6}\cdot x^{15}}{x^{8}} =
x^{13}}\)
\(\displaystyle{ (4a^{-2}+3a^{-5}-2a^{3})\cdot 2a^{-4} =
8a^{-6}+6a^{-9}-4a^{-1}}\)
POZDRO
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 20:35 przez soku11, łącznie zmieniany 2 razy.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Działania na potęgach
\(\displaystyle{ \frac{(x^3)^2\cdot (x^5)^3}{(x^2)^4}=\frac{x^6 x^{15}}{x^8}=\frac{x^{6+15}}{x^8}=\frac{x^{21}}{x^8}=x^{13}}\)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 20:32 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Działania na potęgach
1)
\(\displaystyle{ \frac{2*3^{20}-5*3^{19}}{9^{9}}=\frac{2*3*3^{19}-5*3^{19}}{(3^{2})^{9}}=\frac{(6-5)*3^{19}}{3^{18}}=3}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{(x^{3})^{2}*(x^{5})^{3}}{(x^{2})^{4}} =\frac{x^{6}*x^{15}}{x^{8}}=x^{13}}\)
3)\(\displaystyle{ (4a^{-2}+3a^{-5}-2a^{3})*2a^{-4}=8a^{-6}+6a^{-9}-4a^{-1}}\), a tą formę jak chcesz to przekształcasz, a jak nie chcesz to nie musisz
\(\displaystyle{ \frac{2*3^{20}-5*3^{19}}{9^{9}}=\frac{2*3*3^{19}-5*3^{19}}{(3^{2})^{9}}=\frac{(6-5)*3^{19}}{3^{18}}=3}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{(x^{3})^{2}*(x^{5})^{3}}{(x^{2})^{4}} =\frac{x^{6}*x^{15}}{x^{8}}=x^{13}}\)
3)\(\displaystyle{ (4a^{-2}+3a^{-5}-2a^{3})*2a^{-4}=8a^{-6}+6a^{-9}-4a^{-1}}\), a tą formę jak chcesz to przekształcasz, a jak nie chcesz to nie musisz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy