równanie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

równanie

Post autor: Kocurka »

Równanie \(\displaystyle{ (x-a)^{2} + (y+2a)^{2} = a+4}\) ma dokłanie jedno rozwiązanie. Znajdź to rozwiązanie.

Z góry dziękuję za pomoc =]
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

równanie

Post autor: robin5hood »

\(\displaystyle{ (x-a)^{2} + (y+2a)^{2} = a+4}\)
to równanie ma jedno rozwiązanie gdy a+4=0 czyli gdy a=-4
podstawiamy za a=-4 i mamy
\(\displaystyle{ (x+4)^{2} + (y-8)^{2} = 0}\)
a tak jest wtedy
gdy x=-4 i y=8
ODPOWIEDZ