Jak lewa, równa się prawej? Bo przecież nie można (chyba...) sobie tak skrócić tych logarytmów.
\(\displaystyle{ \frac{14 + \log _{2}3 }{28 + 2\log _{2}3} = \frac{1}{2}}\)
Ułamek z logarytmami
Ułamek z logarytmami
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 23:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Ułamek z logarytmami
jak już tego wyciągania przed nawias nie zobaczyłbyś,to leć na krzyż jak proporcja i wychodzi prawdziwe
Ułamek z logarytmami
No tak, ale rozwiązywałem zadanie i utknąłem na samej końcówce. Potem patrzę do "rozwiązań i wskazówek" i tam właśnie od razu do 1/2 przeskoczyli i to jest wynik. Nie rozwiązywałem nierówności.xxDorianxx pisze:jak już tego wyciągania przed nawias nie zobaczyłbyś,to leć na krzyż jak proporcja i wychodzi prawdziwe
Dzięki panowie.