Równe sumy

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Równe sumy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić że
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{6+ \sqrt[3]{845}+ \sqrt[3]{325} } + \sqrt[3]{6+ \sqrt[3]{847}+ \sqrt[3]{539} } = \sqrt[3]{4+ \sqrt[3]{245}+ \sqrt[3]{175} } + \sqrt[3]{8+ \sqrt[3]{1859}+ \sqrt[3]{1573} }}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Równe sumy

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{\left( \sqrt[3]{13}+ \sqrt[3]{5} \right) ^3}{3} } + \sqrt[3]{ \frac{\left( \sqrt[3]{11}+ \sqrt[3]{7} \right) ^3}{3} } = \sqrt[3]{ \frac{\left( \sqrt[3]{7}+ \sqrt[3]{5} \right) ^3}{3} } + \sqrt[3]{ \frac{\left( \sqrt[3]{13}+ \sqrt[3]{11} \right) ^3}{3} }}\)
ODPOWIEDZ