mnozenie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
rajl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: festungdz

mnozenie

Post autor: rajl »

jak wyliczyc takie cos:
2/3*3/4*4/5*...*47/48
?
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

mnozenie

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ \frac{2}{3}*\frac{3}{4}*...*\frac{47}{48}=\frac{2}{48}=\frac{1}{24}}\), bo ci się wszystko poskraca, mianownik pierwszego ułamka z loicznikiem następnego
ODPOWIEDZ