Duże potęgi

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Loganat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: l-bn
Podziękował: 9 razy

Duże potęgi

Post autor: Loganat »

Oblicz:
\(\displaystyle{ (3^{33}-2*3^{31}):2 \frac8}4}\)
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Duże potęgi

Post autor: kuma »

czy mógłbyś jeszcze raz wyraźnie przepisać treść zadania? Nie mogę sie rozczytać (co z tą czwórką i minusem pod ósemką?)
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Duże potęgi

Post autor: Plant »

Nie za bardzo da się rozszyfrować błąd, który zrobiłeś w formule.. \(\displaystyle{ (3^{33}-2*3^{31}):x=(9*3^{31}-2*3^{31}):x=(7*3^{31}):x}\)

i teraz za x podstaw, to czego nie mogę doczytać.
Awatar użytkownika
Loganat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: l-bn
Podziękował: 9 razy

Duże potęgi

Post autor: Loganat »

Oka, więc tak naprawde powinno być \(\displaystyle{ 2\frac{4}{5}}\)
Wpisywałem dane za pomocą opcji cytuj i musiałem coś bezmyślnie wkleić.
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Duże potęgi

Post autor: kuma »

\(\displaystyle{ (3^{33}-2*3^{31}):2 \frac{4}{5}=3^{31}(9-2):\frac{14}{5}=3^{31}*7*\frac{5}{14}=3^{31}*\frac{5}{2}=3^{31}*2,5}\)
ODPOWIEDZ