zadanie ( z prędkością i zamianą jednostek)

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
czarnaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

zadanie ( z prędkością i zamianą jednostek)

Post autor: czarnaa »

Kort tenisowy do gry podwójnej (debla) ma wymiary 12 jardów x 26 jardów.
sprawny tenisista potrafi dobiec w ciągu 3 sekund od lini serwisowej (koncowej) do siatki. Czy srednia tenisisty na tym dystansie jest wieksza czy mniejsza niz 15 km/h ?

do tego zadania były podane nastepujace informacje

1 jard = 3 stopy
1 stopa = 12 cali
1 cal = 2,54 cm
kkkrystekkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

zadanie ( z prędkością i zamianą jednostek)

Post autor: kkkrystekkk »

czarnaa pisze:Kort tenisowy do gry podwójnej (debla) ma wymiary 12 jardów x 26 jardów.
sprawny tenisista potrafi dobiec w ciągu 3 sekund od lini serwisowej (koncowej) do siatki. Czy srednia tenisisty na tym dystansie jest wieksza czy mniejsza niz 15 km/h ?

do tego zadania były podane nastepujace informacje

1 jard = 3 stopy
1 stopa = 12 cali
1 cal = 2,54 cm
12 jardów x 26 jardów = 36 stóp x 78 stóp = 432 cale x 936 cali = 1097,28cm x 2377,44 cm

\(\displaystyle{ 1km = 100000cm}\)

Zamieniasz wg tego przelicznika a nastepnie liczysz prędkość wg wzoru:
\(\displaystyle{ V=\frac{s}{t}}\)
ODPOWIEDZ