a)1\(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\) x (-6)=
b)-1\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) x 2\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)=
c)-1\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) : 8=
Wykonaj działania
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wykonaj działania
a)
\(\displaystyle{ 1\frac{7}{8} (-6)= -(\frac{15}{8}\cdot 6)=-\frac{15\cdot 6}{8}=
-\frac{15\cdot 3}{4}=-\frac{45}{4}}\)
b)
\(\displaystyle{ -1\frac{1}{5} 2\frac{1}{2}=
-(\frac{6}{5} \frac{5}{2})=
-\frac{6\cdot 5}{5\cdot 2})=
-\frac{6}{ 2}= -3}\)
c)
\(\displaystyle{ -\frac{7}{4} : 8=
-\frac{7}{4} \frac{1}{8}=
-(\frac{7}{4\cdot 8}=-\frac{7}{32}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ 1\frac{7}{8} (-6)= -(\frac{15}{8}\cdot 6)=-\frac{15\cdot 6}{8}=
-\frac{15\cdot 3}{4}=-\frac{45}{4}}\)
b)
\(\displaystyle{ -1\frac{1}{5} 2\frac{1}{2}=
-(\frac{6}{5} \frac{5}{2})=
-\frac{6\cdot 5}{5\cdot 2})=
-\frac{6}{ 2}= -3}\)
c)
\(\displaystyle{ -\frac{7}{4} : 8=
-\frac{7}{4} \frac{1}{8}=
-(\frac{7}{4\cdot 8}=-\frac{7}{32}}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -HOME-
- Podziękował: 40 razy
Wykonaj działania
jeszcze jakbys mogł xd
2\(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\)+1\(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)=
-1\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)-2\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)) =
2\(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\)+1\(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)=
-1\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)-2\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)) =
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wykonaj działania
\(\displaystyle{ 2\frac{1}{15}+1\frac{1}{10}=
\frac{31}{15}+\frac{11}{10}=
\frac{62}{30}+\frac{33}{30}=
\frac{95}{30}=
\frac{19}{6}}\)
\(\displaystyle{ -1\frac{1}{2}:(-2\frac{1}{3}) =
\frac{3}{2}:\frac{7}{3} =
\frac{3}{2}\cdot\frac{3}{7} =
\frac{9}{14}}\)
POZDRO
\frac{31}{15}+\frac{11}{10}=
\frac{62}{30}+\frac{33}{30}=
\frac{95}{30}=
\frac{19}{6}}\)
\(\displaystyle{ -1\frac{1}{2}:(-2\frac{1}{3}) =
\frac{3}{2}:\frac{7}{3} =
\frac{3}{2}\cdot\frac{3}{7} =
\frac{9}{14}}\)
POZDRO