Rozwiązywanie nierówności

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
yomi145
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 gru 2016, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Malezja

Rozwiązywanie nierówności

Post autor: yomi145 »

Jest poniższa nierówność:
\(\displaystyle{ (2-x)^{2}-5\ge(x-\sqrt{3})^{2}}\)
rozwiązuje stosując wzory skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ 4-4x+x^{2}-5\ge x^{2}-2\sqrt{3}x+3}\)
\(\displaystyle{ -4x+2\sqrt{3}x\ge8}\)
\(\displaystyle{ -2x(2-\sqrt{3})\ge8}\)
\(\displaystyle{ x\le -\frac{8}{4-2\sqrt{3}}\cdot \frac{4+2\sqrt{3}}{4+2\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ x\le-8-4\sqrt{3}}\)
wynik powinien wyjść:
\(\displaystyle{ x\le-4-2\sqrt{3}}\)
ktoś mógłby wskazać błąd?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiązywanie nierówności

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ -4x+2\sqrt{3}x\ge\red{4}}\)
yomi145
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 gru 2016, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Malezja

Rozwiązywanie nierówności

Post autor: yomi145 »

Dziekuje
ODPOWIEDZ