Znajdź rozwinięcia dziesiętne liczb

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hesive
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 13 razy

Znajdź rozwinięcia dziesiętne liczb

Post autor: hesive »

Zadanie.

Znajdź rozwinięcia dziesiętne liczb:

\(\displaystyle{ \frac{12}{5}}\), \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\), \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\), \(\displaystyle{ \frac{32}{15}}\), \(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\), \(\displaystyle{ 1\frac{8}{9}}\)


Proszę o szybko odp. z góry thx.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Znajdź rozwinięcia dziesiętne liczb

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ \frac{12}{5}=2\frac{2}{5}=2,4}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{8}=0,375}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{6}=\frac{3}{6}+\frac{2}{6}=0,5+\frac{1}{3}=0,8(3)}\)
przy \(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\) skorzystaj z kalkulatora
\(\displaystyle{ \frac{32}{15}=2\frac{2}{15}=2\frac{12}{90}=2\frac{1,2}{9}=2,1(3)}\)
\(\displaystyle{ 1\frac{8}{9}=1,(8)}\)
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Znajdź rozwinięcia dziesiętne liczb

Post autor: mx2 »

\(\displaystyle{ \frac{12}{5}=2,4}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{8}=0,375}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{6}=0,8(3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{32}{15}=2,1(3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{7}=~0,286}\)
\(\displaystyle{ 1\frac{8}{9}=1,(8)}\)
hesive
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 13 razy

Znajdź rozwinięcia dziesiętne liczb

Post autor: hesive »

thx wielkie.
ODPOWIEDZ