\(\displaystyle{ \frac{2a+b}{4a}=6c +2}\)
a=?
Wyznacz a z równania
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz a z równania
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 15:33 przez chomik0014, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Wyznacz a z równania
\(\displaystyle{ \frac{2a+b}{4a}=6c+2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{b}{4a}=6c+2}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{4a}=6c+1\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a=\frac{b}{6c+1\frac{1}{2}}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{b}{24c+6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{b}{4a}=6c+2}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{4a}=6c+1\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a=\frac{b}{6c+1\frac{1}{2}}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{b}{24c+6}}\)
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Wyznacz a z równania
\(\displaystyle{ \frac{2a+b}{4a}=6c+2 |*4a \\
2a+b=4a(6c+2)\\
b=4a(6c+2)-2a\\
b=a[4(6c+2)-2]\\
a=\frac{b}{4(6c+2)-2}}\)
Pozdrawiam.
2a+b=4a(6c+2)\\
b=4a(6c+2)-2a\\
b=a[4(6c+2)-2]\\
a=\frac{b}{4(6c+2)-2}}\)
Pozdrawiam.