Przedstaw w postaci ułamka zwykłego
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Przedstaw w postaci ułamka zwykłego
\(\displaystyle{ \frac{1}{10}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{78}{100^n}=\frac{1}{10} \frac{78}{99}=\frac{26}{330}=\frac{13}{165}}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Przedstaw w postaci ułamka zwykłego
Hmm, jak ja byłem w gimnazjum, to robiło się chyba tak :
\(\displaystyle{ 0,0(78)=0,0787878.... \\ x=0,0787878...=0,0(78) \\ 100x=7,87878...=7,8(78) \\ 100x-x=7,8 \\ 99x=7,8 \\ x=\frac{7,8}{99}=\frac{78}{990}=\frac{13}{165}}\)
\(\displaystyle{ 0,0(78)=0,0787878.... \\ x=0,0787878...=0,0(78) \\ 100x=7,87878...=7,8(78) \\ 100x-x=7,8 \\ 99x=7,8 \\ x=\frac{7,8}{99}=\frac{78}{990}=\frac{13}{165}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Przedstaw w postaci ułamka zwykłego
ja skorzystałem z szeregu definicji sumy szeregu nieskończonego
ale wynik wyszedł ok także nie ma co sie czepiać
ale wynik wyszedł ok także nie ma co sie czepiać