Proszę udowodnić, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich \(\displaystyle{ a,b,c}\) spełniających warunek \(\displaystyle{ abc=1}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^2+a+1}+\frac{1}{b^2+b+1}+ \frac{1}{c^2+c+1} \ge 1}\)
A jeśli to nieprawda, to proszę podać kontrprzykład.
Nierówność na nudny wieczór
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Nierówność na nudny wieczór
To założenie, które masz sprawdzić, to \(\displaystyle{ x+y+z+2\ge xyz}\), poza tym fajnie.
Powiązana z powyższą, w dodatnich \(\displaystyle{ abc=1}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^2-a+1}+\frac{1}{b^2-b+1}+ \frac{1}{c^2-c+1} \le 3}\)
Powiązana z powyższą, w dodatnich \(\displaystyle{ abc=1}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^2-a+1}+\frac{1}{b^2-b+1}+ \frac{1}{c^2-c+1} \le 3}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Nierówność na nudny wieczór
To jeszcze może wrzucę rozwiązanie oryginalnego problemu znane mi z literatury:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 1 sie 2019, o 14:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Nierówność na nudny wieczór
W moim tez ta dwója byla. Dzięki za zauważenie literówkibosa_Nike pisze:To założenie, które masz sprawdzić, to \(\displaystyle{ x+y+z+2\ge xyz}\), poza tym fajnie.
Powiązana z powyższą, w dodatnich \(\displaystyle{ abc=1}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^2-a+1}+\frac{1}{b^2-b+1}+ \frac{1}{c^2-c+1} \le 3}\)