Mam dwie tabelki
1) \(\displaystyle{ x_{i}}\) z wartościami \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ p_{i}}\) z wartościami \(\displaystyle{ 0,5}\) i \(\displaystyle{ 0,5}\)
2) \(\displaystyle{ y_{j}}\) z wartościami \(\displaystyle{ -1, 0, 1}\) oraz \(\displaystyle{ p_{j}}\) z wartościami odpowiednio \(\displaystyle{ 0.38, 0.38, 0.24}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{2} \sum_{j=1}^{3} x_{i} y_{j} p_{ij}}\)
I teraz wiem, że na początku załatwiamy drugą sumę zostawiając \(\displaystyle{ x_{i}}\), ale co z \(\displaystyle{ p_{ij}}\)? Czy jest to iloczyn wartości \(\displaystyle{ p}\) z obu tabel?
Podwójna suma
Podwójna suma
Ostatnio zmieniony 26 cze 2016, o 22:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Podwójna suma
Sumujesz najnormalniej w świecie: najpierw po \(\displaystyle{ j}\), potem po i. O tak:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{2} \sum_{j=1}^{3} x_{i} y_{j} p_{ij}= \sum_{j=1}^{3} x_{1} y_{j} p_{1j} +\sum_{j=1}^{3} x_{2} y_{j} p_{2j}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{2} \sum_{j=1}^{3} x_{i} y_{j} p_{ij}= \sum_{j=1}^{3} x_{1} y_{j} p_{1j} +\sum_{j=1}^{3} x_{2} y_{j} p_{2j}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Podwójna suma
Problem jest tylko w tym, że nie jest zdefiniowane znaczenie \(\displaystyle{ p_{ij}}\). Bez tej informacji nie jesteś w stanie wyznaczyć tej sumy.
JK
JK