Uprość wyrażenie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
AdamF
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2006, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skrbeńsko
Podziękował: 5 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: AdamF »

Jak uprościć takie wyrażenie ? Jak liczyć podobne zadania ?
\(\displaystyle{ \sqrt{6+4\sqrt{2}}-\sqrt{6-4\sqrt{2}}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ = \sqrt{(2 + \sqrt{2})^2} - \sqrt{(2 - \sqrt{2})^2} = |2+\sqrt{2}| - |2-\sqrt{2}| =2\sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ