\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x-a}{b-c}+\frac{y-c}{a-b}=2\\ \frac{x-b}{a-c}-\frac{y-a}{b-c}=2\end{cases}}\)
Z pewnością jest jakiś prosty sposób na rozwiązanie tego, ale jak dotąd go nie znalazłem
Powinno wyjść: \(\displaystyle{ x=a+b-c, y=a-b+c}\)
Kolejny układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 lip 2007, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Mazowsza ;)
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
Kolejny układ równań
Może spróbuj tak na początek:Tymczasowy pisze:egin{cases}\(\displaystyle{ \frac{x-a}{b-c}+\frac{y-c}{a-b}=2\\ \frac{x-b}{a-c}-\frac{y-a}{b-c}=2\end}\){cases}
\(\displaystyle{ \frac{x-a}{b-c}+\frac{y-c}{a-b}=\frac{x-b}{a-c}-\frac{y-a}{b-c}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Kolejny układ równań
\(\displaystyle{ x-a= \frac{y-c}{a-b} (b-c)+ 2(b-c)}\)
\(\displaystyle{ x-b= \frac{y-c}{b-c}(a-c)+ 2(a-c)}\)
\(\displaystyle{ x-b= \frac{y-c}{b-c}(a-c)+ 2(a-c)}\)
- szczepanik89
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
Kolejny układ równań
moze to ci nieco ulatwi sprawe...
to do pierwszego rownania
\(\displaystyle{ (x-a)(a-b)+(y-c)(b-c)=2(b-c)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ 1* (x-a)(a-b)+(y-c)(b-c)=xa-xb-a^{2}+ab+yb-yc-bc+c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2* 2(b-c)(a-b)=2ab-2b^{2}-2ac+2bc}\)
\(\displaystyle{ xa-xb+yb-yc=a^{2}-ab+bc-c^{2}+2ab-2b^{2}-2ac +2bc}\)
\(\displaystyle{ xa-xb+yb-yc=a^{2}-c^{2}-2b^{2} +ab+3bc-2ac}\)
\(\displaystyle{ x(a-b) + y(b-c)=a^{2}+ab-2b^{2} =3bc-c^{2}+2ac}\)
to do drugiego rownania
\(\displaystyle{ (x-b)(b-c)-(y-a)(a-c)=2(a-c)(b-c)}\)
\(\displaystyle{ (x-b)(b-c)-(y-a)(a-c)=xb-xc-b^{2}+bc-ya+yc+a^{2}-ac=xb-xc-b^{2} +bc-ya+yc+a^{2} -ac}\)
\(\displaystyle{ 2(a-c)(b-c)=2(ab-ac-bc+c^{2})=2ab-2ac-2bc+2c^{2}}\)
\(\displaystyle{ xb-xc-ya+yc=2ab-2ac-2bc+2c^{2}+b^{2}-bc-a^{2}+ac}\)
\(\displaystyle{ xb-xc-ya+yc=2ab-ac-3bc+b^{2}-a^{2}+2c^{2}}\)
\(\displaystyle{ x(b-c)-y(a-c)=2ab-ac+3bc+b^{2}-a^{2}+2c^{2}}\)
[ Dodano: 6 Sierpnia 2007, 02:25 ]
skad to zadanie wyciagnales jesli moge spytac
to do pierwszego rownania
\(\displaystyle{ (x-a)(a-b)+(y-c)(b-c)=2(b-c)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ 1* (x-a)(a-b)+(y-c)(b-c)=xa-xb-a^{2}+ab+yb-yc-bc+c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2* 2(b-c)(a-b)=2ab-2b^{2}-2ac+2bc}\)
\(\displaystyle{ xa-xb+yb-yc=a^{2}-ab+bc-c^{2}+2ab-2b^{2}-2ac +2bc}\)
\(\displaystyle{ xa-xb+yb-yc=a^{2}-c^{2}-2b^{2} +ab+3bc-2ac}\)
\(\displaystyle{ x(a-b) + y(b-c)=a^{2}+ab-2b^{2} =3bc-c^{2}+2ac}\)
to do drugiego rownania
\(\displaystyle{ (x-b)(b-c)-(y-a)(a-c)=2(a-c)(b-c)}\)
\(\displaystyle{ (x-b)(b-c)-(y-a)(a-c)=xb-xc-b^{2}+bc-ya+yc+a^{2}-ac=xb-xc-b^{2} +bc-ya+yc+a^{2} -ac}\)
\(\displaystyle{ 2(a-c)(b-c)=2(ab-ac-bc+c^{2})=2ab-2ac-2bc+2c^{2}}\)
\(\displaystyle{ xb-xc-ya+yc=2ab-2ac-2bc+2c^{2}+b^{2}-bc-a^{2}+ac}\)
\(\displaystyle{ xb-xc-ya+yc=2ab-ac-3bc+b^{2}-a^{2}+2c^{2}}\)
\(\displaystyle{ x(b-c)-y(a-c)=2ab-ac+3bc+b^{2}-a^{2}+2c^{2}}\)
[ Dodano: 6 Sierpnia 2007, 02:25 ]
skad to zadanie wyciagnales jesli moge spytac
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 lip 2007, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Mazowsza ;)
- Podziękował: 1 raz
Kolejny układ równań
L. Włodarski, W. Wendorff - Kurs przygotowawczy z matematyki na wyższe uczelnie, PWN, Warszawa 1969