Dopełnienie zbioru A.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Dopełnienie zbioru A.

Post autor: dawido000 »

Wyznacz dopełnienie zbioru \(\displaystyle{ A=\lbrace x\epsilon R:x^{2}>6x\Rightarrow x^{2}}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Dopełnienie zbioru A.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ A'=\{x\in R; \sim (x^2>6x x^26x \wedge x^2 \geqslant 9\}= \\ =(-\infty;3> \cup (6;\infty)}\)
Kasiula@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 27 razy

Dopełnienie zbioru A.

Post autor: Kasiula@ »

Wydaje mi się,ze to można zrobic tak:
\(\displaystyle{ x \in A' \Longleftrightarrow x \in R - A \Longleftrightarrow x\in R \ i \ x \not \in A \Longleftrightarrow x\in R \ i \ \sim \{x \in \{x\in R :x^{2}>6 x^{2}6 \ i \ x^{2}\geqslant 9\}\Longleftrightarrow x \in \{x \in R : x^{2}>6 \ i \ x^{2}\geqslant 9\}}\)

Pozdrawiam

[ Dodano: 3 Sierpnia 2007, 10:29 ]
Oj przy 6 zgubiłam x,sorry
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Dopełnienie zbioru A.

Post autor: setch »

Dla dowolnych zdań p,q (zbiorów) zachodzi
\(\displaystyle{ (\neg(p q))\iff (p (\neg q))}\)
ODPOWIEDZ