Skracanie potęg o tej samej podstawie (dodawanie i odejm.)

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
patrok234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2015, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Skracanie potęg o tej samej podstawie (dodawanie i odejm.)

Post autor: patrok234 »

Witam,
mam takie pytanko, a mianowicie dziurę w mojej wiedzy bądź pamięci.
Czy mając następujące wyrażenie
\(\displaystyle{ x+ x^{ \frac{1}{2} } +1}\)
Możemy zapisać je w ten sposób:
\(\displaystyle{ x ^{ \frac{3}{2} }+1}\) ?
To samo w przypadku
\(\displaystyle{ x ^{ \frac{5}{2} } - x ^{ \frac{3}{2} } -x+1 = 1?}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Skracanie potęg o tej samej podstawie (dodawanie i odejm.)

Post autor: Althorion »

Nie. \(\displaystyle{ x^a \cdot x^b = x^{ab}}\), ale nie przy dodawaniu.
patrok234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2015, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Skracanie potęg o tej samej podstawie (dodawanie i odejm.)

Post autor: patrok234 »

Okej, dziękuję
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Skracanie potęg o tej samej podstawie (dodawanie i odejm.)

Post autor: a4karo »

Sam sobie sprawdź: podstaw np \(\displaystyle{ x=9}\)
ODPOWIEDZ