Jak obliczyć a z takiego równania?
- k221
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 23 sie 2015, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 22 razy
Jak obliczyć a z takiego równania?
Jak prosto wyciągnąć a z równania typu \(\displaystyle{ a^3+a=...(jakas.liczba)}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Jak obliczyć a z takiego równania?
Prosto nie można. Dla przykładu, jeśli po prawej jest \(\displaystyle{ -1}\), to
\(\displaystyle{ a = - \sqrt[3]{\frac{2}{3(\sqrt{93} - 9)}} +\sqrt[3]{ \frac{\sqrt{93} - 9}{18}}}\)
\(\displaystyle{ a = - \sqrt[3]{\frac{2}{3(\sqrt{93} - 9)}} +\sqrt[3]{ \frac{\sqrt{93} - 9}{18}}}\)
- k221
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 23 sie 2015, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 22 razy
Jak obliczyć a z takiego równania?
A możesz pokazać co po kolei robisz? - bo nie wiem za bardzo od czego zacząćMedea 2 pisze:Prosto nie można. Dla przykładu, jeśli po prawej jest \(\displaystyle{ -1}\), to
\(\displaystyle{ a = - \sqrt[3]{\frac{2}{3(\sqrt{93} - 9)}} +\sqrt[3]{ \frac{\sqrt{93} - 9}{18}}}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Jak obliczyć a z takiego równania?
Używam wzorów Ferrari / Cardano. , w internecie znajdziesz i po polsku. Mając gotowy wzór, dasz radę nawet policzyć to w przybliżeniu (numerycznie).