Układ nierówności.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 wrz 2015, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Układ nierówności.
podaj przykłady liczby niewymiernej \(\displaystyle{ x}\), która spełnia warunek \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}<\sqrt{3}+5x<4\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2015, o 19:53 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Układ nierówności.
Rozwiąż to jako dwie osobne nierówności, pierwszą rozwiążę:
\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}<\sqrt{3}+5x\\
3\sqrt{3}-\sqrt{3}<5x\\
2\sqrt{3}<5x\\
\frac{2\sqrt{3}}{5}<x}\)
\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}<\sqrt{3}+5x\\
3\sqrt{3}-\sqrt{3}<5x\\
2\sqrt{3}<5x\\
\frac{2\sqrt{3}}{5}<x}\)