Jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ \frac{9 ^{-0,25} \cdot ( \frac{1}{3}) ^{-0,75} : \sqrt[6]{27} }{3 ^{-\frac{2}{3}} \cdot 9 ^{- \frac{1}{3}} \cdot ^{\frac{1}{6}} 81 }}\)
\(\displaystyle{ \frac{6 \cdot 27 ^{0,25} + 3 ^{1,75} }{\left[ 6 \cdot 9 ^{- \frac{2}{3} } - 3 \cdot ( -\frac{1}{3}) ^{ \frac{4}{3} } \right] } ^{- \frac{9}{4} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{9} \cdot \left[ \left( 1,5\right) ^{-1} + 9 ^{-1,5} \right] - 27 ^{- \frac{2}{3} }}\)
Potęgi, potęgowanie
Potęgi, potęgowanie
Ostatnio zmieniony 17 cze 2015, o 16:22 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Potęgi, potęgowanie
No ale jak to mam zrobić. Słyszałem coś o jakichś wzorach, ale chciałbym to zobaczyć na rozwiązanym przykładzie, bo mi i tak wychodzi co innego za każdym razem. Prosiłbym o rozwiązanie 3 przykładu.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Potęgi, potęgowanie
Zacznij sobie od łatwych rzeczy, bo skoro za każdym razem wychodzi co innego, to pewnie korzystasz z nieprawdziwych twierdzeń. Doprowadź do najprostszej postaci na razie to, pod naszym okiem: \(\displaystyle{ (1.5)^{-1}+9^{-1.5}}\) (to fragment trzeciego przykładu).