Dowod nierownosci

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
a456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 7 razy

Dowod nierownosci

Post autor: a456 »

Pokaż że dla dodatnich \(\displaystyle{ a, b, c}\) takich że \(\displaystyle{ a+b+c=1}\) zachodzi \(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{a}\right) \left( 1+\frac{1}{b}\right) \left( 1+\frac{1}{c}\right) \ge 64}\)
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2015, o 11:15 przez a456, łącznie zmieniany 2 razy.
gus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 mar 2013, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 15 razy

Dowod nierownosci

Post autor: gus »

Ukryta treść:    
a456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 7 razy

Dowod nierownosci

Post autor: a456 »

ok akurat też sie domyslilem że nierówności pomiędzy średnimi, ale nie wiem jak dokładnie je wykorzystać
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Dowod nierownosci

Post autor: Hydra147 »

Sposób pierwszy:
Ukryta treść:    
Sposób drugi:
Ukryta treść:    
W obu przypadkach otrzymujemy, że równość zachodzi tylko dla \(\displaystyle{ a=b=c= \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2015, o 15:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ