Chcemy poniższe liczby obliczyć z dokładnością do 10 miejsc po przecinku.
W nawiasach uwzględniono znak poprawki. I właśnie tutaj mam pytanie dlaczego w konkretnym przypadku jest minus , a dlaczego plus ? Te przykłady pochodzą z tomu 2 książki Fichencholtza z Analizy matematycznej.
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} =0,66666 66667 (-) \\
\frac{2}{3 \cdot 3 \cdot 9} =0,02469 13580 (-) \\
\frac{2}{3 \cdot 5 \cdot 9^{2}} =0,00164 60905 (+)\\
\frac{2}{3 \cdot 7 \cdot 9^{3}}=0,00013 06421 (+)}\)
Czy byłby ktoś w stanie mi to wyjaśnić co to jest ten znak poprawki ?
znak poprawki
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
znak poprawki
Wydaje mi się, że to oznacza, że zaokrąglenie jest większe (minus) lub mniejsze (plus) od liczby dokładnej. Czyli poprawkę się odejmuje lub dodaje. BTW "Fichtenholz".
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
znak poprawki
Nie za bardzo rozumiem. Jak rozumiem liczba dokładna to jest to:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3 \cdot 3 \cdot 9} =0.0246913580246913580246913580246913580246913580246913}\)
U nas:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3 \cdot 3 \cdot 9} =0,02469 13580 (-)}\)
Czyli dlaczego mamy (-) w tym przypadku ?
\(\displaystyle{ \frac{2}{3 \cdot 3 \cdot 9} =0.0246913580246913580246913580246913580246913580246913}\)
U nas:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3 \cdot 3 \cdot 9} =0,02469 13580 (-)}\)
Czyli dlaczego mamy (-) w tym przypadku ?