Sprzeczność równań

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
mariusz2231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 lip 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Białegostoku
Podziękował: 1 raz

Sprzeczność równań

Post autor: mariusz2231 »

Witam mam takie pytanie czy jak jest równie
\(\displaystyle{ x^{2} +4=0}\) to jest to równanie sprzeczne x należy do zbioru pustego(wiem że istnieje coś takiego jak liczby urojone ale to już wyższa matematyka)
Ale jeśli zrobię tak
\(\displaystyle{ (x+2)(x-2)=0}\) i jest to te same równanie ale już ma rozwiązanie. Więc o co tu chodzi?
Ostatnio zmieniony 2 lip 2014, o 14:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Sprzeczność równań

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ x^2+4\neq (x+2)(x-2)}\)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Sprzeczność równań

Post autor: AndrzejK »

We wzorze skróconego mnożenia jest \(\displaystyle{ a^2-b^2}\), a nie \(\displaystyle{ a^2+b^2}\). Drugiego wyrażenia nie da się zapisać w postaci iloczynu.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Sprzeczność równań

Post autor: kalwi »

AndrzejK pisze:We wzorze skróconego mnożenia jest \(\displaystyle{ a^2-b^2}\), a nie \(\displaystyle{ a^2+b^2}\). Drugiego wyrażenia nie da się zapisać w postaci iloczynu.
\(\displaystyle{ x^2+4=\left( x+j2\right)\left( x-j2\right)}\)

\(\displaystyle{ x^2+4=(x+2)^2-4x=\left( x+2-2 \sqrt{x} \right) \left( x+2+2 \sqrt{x} \right)}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Sprzeczność równań

Post autor: Ania221 »

yorgin pisze:\(\displaystyle{ x^2+4\neq (x+2)(x-2)}\)
Popatrz też, że zawsze\(\displaystyle{ x^2 \ge 0}\)
Jeżeli do liczby większej od zera (lub do zera) dodasz liczbę dodatnią, to nigdy wynik dodawania nie będzie zerem, tylko będzie dodatni.
mariusz2231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 lip 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Białegostoku
Podziękował: 1 raz

Sprzeczność równań

Post autor: mariusz2231 »

Sorki ale gapa, mój błąd. Ale dzięki za pomoc
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Sprzeczność równań

Post autor: kamil13151 »

kalwi pisze:
AndrzejK pisze:We wzorze skróconego mnożenia jest \(\displaystyle{ a^2-b^2}\), a nie \(\displaystyle{ a^2+b^2}\). Drugiego wyrażenia nie da się zapisać w postaci iloczynu.
\(\displaystyle{ x^2+4=\left( x+j2\right)\left( x-j2\right)}\)

\(\displaystyle{ x^2+4=(x+2)^2-4x=\left( x+2-2 \sqrt{x} \right) \left( x+2+2 \sqrt{x} \right)}\)
Wspomnienie o liczbach zespolonych dla licealisty (na takim poziomie obycia) jest trochę nie na miejscu.

Wielomian rzeczywisty jednej zmiennej można rozłożyć na iloczyn wielomianów rzeczywistych co najwyżej drugiego stopnia. Twój iloczyn (na pewno nie wielomianów) nie jest prawdziwy dla wszystkich liczb rzeczywistych (a tylko dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)). Z resztą Twój post nic sensownego nie wnosi do dyskusji.
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Sprzeczność równań

Post autor: Hydra147 »

Można go łatwo uogólnić na wszystkie liczby rzeczywiste, bowiem \(\displaystyle{ x^2+4=(x+2)^2-4x=\left( |x|+2-2 \sqrt{|x|} \right) \left( |x|+2+2 \sqrt{|x|} \right)}\) aczkolwiek istotnie do dyskusji nic nie wnosi. Żaden z tych nawiasów nigdy się nie wyzeruje.
ODPOWIEDZ