Dobry wieczór otóż mam pytanie
czy da się zamienić wielomian:
\(\displaystyle{ x^3y+y^3z+z^3x-(x^3z+y^3x+z^3y)}\)
Na wielomian postaci:
\(\displaystyle{ f(X,Y,Z)}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ X=x+y+z}\)
\(\displaystyle{ Y=xy+xz+yz}\)
\(\displaystyle{ Z=xyz}\)
a jeżeli się da to chętnie zobaczę
Wielomiany symetryczne
Wielomiany symetryczne
Kod: Zaznacz cały
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1109.pdf
Twierdzenie 2 na trzeciej stronie pdf-a.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5740
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 525 razy
Wielomiany symetryczne
No tak , tylko u mnie w myśl tej zamiany w tym tw. otrzymamy coś takiego:
\(\displaystyle{ (y-z)[x^3-(y^2+yz+z^2)x+zy(y+z)]}\)
wszystko w kwadratowym nawiasie da się zamienić lecz ze współczynnikiem:
\(\displaystyle{ y-z}\)
będzie ciężko!
Zresztą i tak ze względu na "x" po zamianie nie będzie to ładny wielomian
niech:
\(\displaystyle{ p=x+y+z}\)
\(\displaystyle{ q=xy+xz+yz}\)
\(\displaystyle{ r=xyz}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=y+z}\)
\(\displaystyle{ p_{2}=yz}\)
z tego widać:
\(\displaystyle{ p=p_{1}+x}\)
\(\displaystyle{ q=p_{2}+p_{1}x}\)
\(\displaystyle{ r=p_{2}x}\)
rozwiązując ten układ równań otrzymamy dosyć nieprzyjemne równanie:
\(\displaystyle{ x^3-(p-q)x^2-r=0}\)
Podsumowując i reasumując: to co jest w kwadratowym nawiasie da się rozłożyć aczkolwiek w sposób
bardzo niemiły, lecz całości się nie da rozłożyć!
\(\displaystyle{ (y-z)[x^3-(y^2+yz+z^2)x+zy(y+z)]}\)
wszystko w kwadratowym nawiasie da się zamienić lecz ze współczynnikiem:
\(\displaystyle{ y-z}\)
będzie ciężko!
Zresztą i tak ze względu na "x" po zamianie nie będzie to ładny wielomian
niech:
\(\displaystyle{ p=x+y+z}\)
\(\displaystyle{ q=xy+xz+yz}\)
\(\displaystyle{ r=xyz}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=y+z}\)
\(\displaystyle{ p_{2}=yz}\)
z tego widać:
\(\displaystyle{ p=p_{1}+x}\)
\(\displaystyle{ q=p_{2}+p_{1}x}\)
\(\displaystyle{ r=p_{2}x}\)
rozwiązując ten układ równań otrzymamy dosyć nieprzyjemne równanie:
\(\displaystyle{ x^3-(p-q)x^2-r=0}\)
Podsumowując i reasumując: to co jest w kwadratowym nawiasie da się rozłożyć aczkolwiek w sposób
bardzo niemiły, lecz całości się nie da rozłożyć!
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, o 23:52 przez arek1357, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wielomiany symetryczne
Nie da się, bo gdyby się dało przedstawić go jako funkcję wielomianową od wielomianów symetrycznych, to sam też byłby wielomianem symetrycznym. A nie jest.
Q.
Q.