Rozkład na ułamki proste
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
Rozkład na ułamki proste
Witam, mam przedstawić w postaci ułamków prostych:
\(\displaystyle{ \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right) \left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
Problem polega na tym że wychodzi mi \(\displaystyle{ 28 = 704 D}\) przy podstawieniu \(\displaystyle{ x = 8}\) i wynik wychodzi.. dziwny.
\(\displaystyle{ \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right) \left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
Problem polega na tym że wychodzi mi \(\displaystyle{ 28 = 704 D}\) przy podstawieniu \(\displaystyle{ x = 8}\) i wynik wychodzi.. dziwny.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2013, o 18:31 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Co to ma wspólnego z liczbami zespolonymi?
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Co to ma wspólnego z liczbami zespolonymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
Rozkład na ułamki proste
Wolfram alpha mnie trochę zwiódł, wynik D chyba jest dobry, mam problem jedynie w obliczeniu B i C - sporo rachunków ale powinienem dać radę, dzięki
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozkład na ułamki proste
EDIT: Tak, zapomniałem o metodzie Heaviside'a, wcześniej napisałem tu głupotę. Ale nie pamiętam już czy tę metodę z zakrywaniem nawiasów można stosować gdy występuje \(\displaystyle{ x^2}\), więc może stąd masz dziwne wyniki.bobobob pisze:Witam, mam przedstawić w postaci ułamków prostych:
\(\displaystyle{ \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right) \left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
Problem polega na tym że wychodzi mi \(\displaystyle{ 28 = 704 D}\) przy podstawieniu \(\displaystyle{ x = 8}\) i wynik wychodzi.. dziwny.
Dla sprawdzenia, ma wyjść \(\displaystyle{ \begin{cases} A= \frac{39}{253} \\ B=- \frac{43}{368} \\ C= \frac{19}{46} \\ D= \frac{7}{176} \end{cases}}\) czyli \(\displaystyle{ D}\) masz dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
Rozkład na ułamki proste
Więc mój problem polega na tym czy powinienem rozkładać to w ten sposób:
a) \(\displaystyle{ \frac{A}{2x + 6} + \frac{Bx + C}{x^2 - 32} + \frac{D}{x - 8} = \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right)\left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
czy może bez 2:
b) \(\displaystyle{ \frac{A}{2\left( x + 3\right) } + \frac{Bx + C}{x^2 - 32} + \frac{D}{x - 8} = \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right)\left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{A}{ x + 3\right) } + \frac{Bx + C}{x^2 - 32} + \frac{D}{x - 8} = \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right)\left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
czy
c) \(\displaystyle{ \large\frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right) \left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }=\frac{A}{x+3}+\frac{B}{x-4\sqrt{2}}+\frac{C}{x+4\sqrt{2}}+\frac{D}{x-8}\\}\)
w metodzie a) wychodzi że \(\displaystyle{ A = \frac{39}{506}}\)
a) \(\displaystyle{ \frac{A}{2x + 6} + \frac{Bx + C}{x^2 - 32} + \frac{D}{x - 8} = \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right)\left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
czy może bez 2:
b) \(\displaystyle{ \frac{A}{2\left( x + 3\right) } + \frac{Bx + C}{x^2 - 32} + \frac{D}{x - 8} = \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right)\left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{A}{ x + 3\right) } + \frac{Bx + C}{x^2 - 32} + \frac{D}{x - 8} = \frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right)\left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }}\)
czy
c) \(\displaystyle{ \large\frac{x^2 - 6x + 12}{\left( 2x + 6\right) \left( x^2 - 32\right)\left( x - 8\right) }=\frac{A}{x+3}+\frac{B}{x-4\sqrt{2}}+\frac{C}{x+4\sqrt{2}}+\frac{D}{x-8}\\}\)
w metodzie a) wychodzi że \(\displaystyle{ A = \frac{39}{506}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Rozkład na ułamki proste
\(\displaystyle{ 2x+6=2(x+3)}\), więx wszystko jedno, czy zapiszesz ułamek prosty jako
\(\displaystyle{ \frac{A}{2x+6)}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{A'}{x+3}}\), gdzie \(\displaystyle{ A'=A/2}\)
\(\displaystyle{ \frac{A}{2x+6)}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{A'}{x+3}}\), gdzie \(\displaystyle{ A'=A/2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
Rozkład na ułamki proste
Więc \(\displaystyle{ A = \frac{39}{506}}\) , D = \(\displaystyle{ \frac{7}{88}}\), B = \(\displaystyle{ \frac{39 \sqrt{2} - 198 }{1312}}\), C = \(\displaystyle{ \frac{201 \sqrt{2} + 342 }{1888}}\) ?
Proszę o sprawdzenie, mogę rozpisać moje żmudne działania...
Proszę o sprawdzenie, mogę rozpisać moje żmudne działania...
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Rozkład na ułamki proste
A komu by się chciało to sprawdzać? Sorry, ale ludzie na forum maja ciekawsze pomysły na zycie. MAsz parę możliwości: Sprowadź prawą strone do wspólnego mianownika i zobacz, czy wyszło to samo co po lewej. Albo każ to zrobic np. wolframowi
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozkład na ułamki proste
Rozpisz, bo wychodzą kosmiczne wynikibobobob pisze:Więc \(\displaystyle{ A = \frac{39}{506}}\) , D = \(\displaystyle{ \frac{7}{88}}\), B = \(\displaystyle{ \frac{39 \sqrt{2} - 198 }{1312}}\), C = \(\displaystyle{ \frac{201 \sqrt{2} + 342 }{1888}}\) ?
Proszę o sprawdzenie, mogę rozpisać moje żmudne działania...
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
Rozkład na ułamki proste
dla \(\displaystyle{ x = 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 54 - 24 \sqrt{2} = B \cdot 8 \sqrt{2} \left( 4 \sqrt{3} + 4\right) \left( 4 \sqrt{2} - 8 \right)}\)
\(\displaystyle{ 54 - 24 \sqrt{2} = B 8 \sqrt{2} \left( 12 - 20 \sqrt{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ 54 - 24 \sqrt{2} = B \left( 96 \sqrt{2} - 320\right)}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{27 - 12 \sqrt{2} }{48 \sqrt{2} - 160 }}\) - po skróceniu
i teraz usuwając niewymierność z mianownika i skracając wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{156 \sqrt{2} - 792 }{5248}}\)
\(\displaystyle{ 54 - 24 \sqrt{2} = B \cdot 8 \sqrt{2} \left( 4 \sqrt{3} + 4\right) \left( 4 \sqrt{2} - 8 \right)}\)
\(\displaystyle{ 54 - 24 \sqrt{2} = B 8 \sqrt{2} \left( 12 - 20 \sqrt{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ 54 - 24 \sqrt{2} = B \left( 96 \sqrt{2} - 320\right)}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{27 - 12 \sqrt{2} }{48 \sqrt{2} - 160 }}\) - po skróceniu
i teraz usuwając niewymierność z mianownika i skracając wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{156 \sqrt{2} - 792 }{5248}}\)
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozkład na ułamki proste
Lewa strona źle! Prawa też źle, ale pokaż do czego podstawiasz ten \(\displaystyle{ x}\).bobobob pisze:dla \(\displaystyle{ x = 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 54 - 24 \sqrt{2} = B \cdot 8 \sqrt{2} \left( 4 \sqrt{3} + 4\right) \left( 4 \sqrt{2} - 8 \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
Rozkład na ułamki proste
Lewa ma być \(\displaystyle{ 44 - 24 \sqrt{2}}\), podstawiam do \(\displaystyle{ x^2 - 6x + 12}\), prawą podstawiam pod \(\displaystyle{ \left( x - 8\right)\left( x + 3\right) \left( x + 4 \sqrt{2} \right)}\)
Więc po poprawie lewej strony, z prawej napisałem literówkę ale liczyłem tak samo wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{27 \sqrt{2} - 74 }{656}}\)
Więc po poprawie lewej strony, z prawej napisałem literówkę ale liczyłem tak samo wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{27 \sqrt{2} - 74 }{656}}\)