Dowodzenie nierówności - średnia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
wicherkowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 gru 2013, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubelskie

Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: wicherkowa »

Wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste spełniają nierówności \(\displaystyle{ a>b>c>d>0}\) to \(\displaystyle{ \frac{a+c}{2} > \frac{a+b+c+d}{4} > \frac{b+d}{2}}\)
Próbowałam usunąć ułamki z tezy i podstawiać te nierówności do tych z założenie, ale nie mogę z tym dość do żadnych wniosków. Widzę tu średnią arytmetyczną, ale nie wiem jak to wykorzystać. Proszę o pomoc i przepraszam jeśli coś jest niejasne lub w złym dziale, ale jestem tu po raz pierwszy.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2013, o 19:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
szw1710

Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: szw1710 »

Zrób sobie rysunek, a zobaczysz. Zauważ, że środek w Twojej nierówności jest średnią arytmetyczną końców. To wszystko. Średnia zawsze leży pomiędzy minimum a maksimum.
wicherkowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 gru 2013, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubelskie

Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: wicherkowa »

Nie bardzo rozumiem jaki rysunek mam zrobić?
Awatar użytkownika
qwe771
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 317
Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 94 razy

Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: qwe771 »

no narysuj sobie te punkty \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) na osi i potem zaznacz środek odcinka \(\displaystyle{ ac}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{a+c}{2}}\) itd
szw1710

Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: szw1710 »

Narysowałbym wszystkie wielkości występujące w nierówności biorąc pod uwagę moją poprzednią wskazówkę.
wicherkowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 gru 2013, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubelskie

Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: wicherkowa »

Już rozumiem, dziękuję
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: Karolinaa0 »

Chciałam zapytać czy da się ten dowód przeprowadzić wychodząc z założenia?
Moje próby skończyły się na wypisaniu założeń do pierwszej części nierówności: \(\displaystyle{ c>0, c>d, a>c,
a>b}\)
i dodaniu stronami: \(\displaystyle{ 2c+2a>b+c+d}\), ale zabrakło miejsca dla \(\displaystyle{ a}\). Z góry bardzo dziękuję.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Karolinaa0 pisze: 9 wrz 2021, o 11:17 Chciałam zapytać czy da się ten dowód przeprowadzić wychodząc z założenia?
Tak.
Karolinaa0 pisze: 9 wrz 2021, o 11:17 Moje próby skończyły się na wypisaniu założeń do pierwszej części nierówności: \(\displaystyle{ c>0, c>d, a>c,
a>b}\)
i dodaniu stronami: \(\displaystyle{ 2c+2a>b+c+d}\), ale zabrakło miejsca dla \(\displaystyle{ a}\).
Czyli, jak należy przypuszczać, nie tędy droga. A już na początku tego wątku miałaś napisane:
szw1710 pisze: 3 gru 2013, o 18:07 Zauważ, że środek w Twojej nierówności jest średnią arytmetyczną końców. To wszystko. Średnia zawsze leży pomiędzy minimum a maksimum.
Wystarczy zauważyć, że jeśli \(\displaystyle{ a>b}\) i \(\displaystyle{ c>d}\), to \(\displaystyle{ \frac{a+c}{2} > \frac{b+d}{2}}\) i skorzystać z faktu, że jeśli \(\displaystyle{ x>y}\), to \(\displaystyle{ x>\frac{x+y}{2}>y.}\)

JK
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: Karolinaa0 »

Skąd wynika fakt, że jeśli: \(\displaystyle{ x>y}\), to \(\displaystyle{ x>\frac{x+y}{2}>y}\) ? Z twierdzenia o średniej arytmetycznej liczb? Rozumiem to jak najbardziej, ale nie wiem, jak ładnie to ubrać w słowa w dowodzie, na mocy jakiego twierdzenia się opieram.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ x=\frac{x+x}{2}>\frac{x+y}{2}>\frac{y+y}{2}=y}\)

Podobnie łatwo zrobisz wyjściową nierówność
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze: 9 wrz 2021, o 12:17 \(\displaystyle{ x=\frac{x+x}{2}>\frac{x+y}{2}>\frac{y+y}{2}=y}\)
Albo weź nierówność \(\displaystyle{ x>y}\), dodaj do obu stron \(\displaystyle{ x}\) i zobacz co wyjdzie. Potem weź nierówność \(\displaystyle{ x>y}\), dodaj do obu stron \(\displaystyle{ y}\) i zobacz co wyjdzie.

JK
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: Karolinaa0 »

Rozumiem, dziękuję. W takim razie nie potrzeba tego faktu udowadniać, bo uchodzi on za oczywistość?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Karolinaa0 pisze: 9 wrz 2021, o 13:17W takim razie nie potrzeba tego faktu udowadniać, bo uchodzi on za oczywistość?
To zależy od sytuacji. Ale przecież umiesz go udowodnić.

JK
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Dowodzenie nierówności - średnia

Post autor: Karolinaa0 »

Bardzo dziękuję 🙂
ODPOWIEDZ