Jak uporządkować te 3 potęgi w kolejności od najmniejszej do największej?
\(\displaystyle{ 2^{80}}\)
\(\displaystyle{ 3^{50}}\)
\(\displaystyle{ 6^{30}}\)
Porównywanie potęg
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Porównywanie potęg
\(\displaystyle{ 2^{80} = 2^{8\cdot 10} = (2^8)^{10} = 256^{10}\\
3^{50} = (3^5)^{10} = 243^{10}\\
6^{30} = (6^3)^{10} = 216^{10}}\)
teraz już idealnie widać jaka jest kolejność
3^{50} = (3^5)^{10} = 243^{10}\\
6^{30} = (6^3)^{10} = 216^{10}}\)
teraz już idealnie widać jaka jest kolejność