Uzasadnij, że... pierwiastki

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
redt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 20:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Miastko

Uzasadnij, że... pierwiastki

Post autor: redt »

Witam,
Proszę o pomoc w dwóch zadaniach, kompletnie nie wiem jak sie do nich zabrać.

1. Uzasadnij, że liczba \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5} - \sqrt[4]{7}}\) jest dodatnia.
2. Uzasadnij, że \(\displaystyle{ 2+ \sqrt{5}< \sqrt{19}}\)

Z góry wielkie dzięki!
kacper218
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 38 razy

Uzasadnij, że... pierwiastki

Post autor: kacper218 »

2. podnieś od razu do kwadratu
Kamaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 13 kwie 2013, o 13:44
Płeć: Kobieta
Pomógł: 21 razy

Uzasadnij, że... pierwiastki

Post autor: Kamaz »

1.

\(\displaystyle{ 7^3=7\cdot49<\frac{25}2\cdot50=5^4}\)
ODPOWIEDZ