\(\displaystyle{ \begin{cases} (p+y)^{2}=28\\p^{2}=x^{2}+16-4x\\y^{2}=x^{2}+4-2x\end{cases}}\) gdzie p, y, x > 0
Jak rozwiązać taki układ równań?
Układ równań z 3 niewiadomymi
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Układ równań z 3 niewiadomymi
Na początek pierwiastkujesz pierwsze równanie. Ponieważ wszystkie zmienne są dodatnie to odpada nam przypadek z liczbą ujemną. Wyznaczasz p i wstawiasz do równania drugiego, które odejmujesz z trzecim równaniem. Z tego wyznaczasz y w zależności od x i wstawiasz do ostatniego równania. Dostajesz równanie kwadratowe i pewnie dalej sobie poradzisz.
Moje wyniki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} p= \frac{4}{9}(2 \sqrt{7}-1) \\ x= \frac{2}{9}(7+4 \sqrt{7}) \\ y= \frac{2}{9}(2+5 \sqrt{7}) \end{cases}}\)
Moje wyniki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} p= \frac{4}{9}(2 \sqrt{7}-1) \\ x= \frac{2}{9}(7+4 \sqrt{7}) \\ y= \frac{2}{9}(2+5 \sqrt{7}) \end{cases}}\)