Suma sześcianów tzrech liczb

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Kuki_1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 mar 2007, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Kuki_1992 »

Siemka
Jestem nowy, wiec nie wiem czy wogole w dobrym dziale to dalem, ale coz... Mam problem z pewnym zadaniem:
Udowodnij, ze jesli a+b+c=0 to
a� + b� + c�=3abc

Sorki ale nie chce mi sie indeksu gornego wstawiac... sorki jeszcze tak jak mowilem jezeli jest zly dzial

Poprawiłam zapis
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, o 21:07 przez Kuki_1992, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Uzo »

Kuki_1992 pisze:Sorki ale nie chce mi sie indeksu gornego wstawiac
hmmm zastanawiam sie czy w takim razie komuś będzie sie chciało rozwiązać Twoje zadanie
Kuki_1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 mar 2007, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Kuki_1992 »

Juz jest oki, thx wielkie Lady Tilly.
To jak, wie ktos cos??
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Dargi »

Uzo, Tak to jest jak na forum witają osoby o niskim wieku.
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 686
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Bierut »

melvin1990, ty masz dużo więcej lat.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: *Kasia »

Zauważ, że \(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3-3xyz=(x+y+z)(x^2+y^2+z^2-xy-yz-zx)}\).

A na przyszłość lepiej stosuj LaTeX, odpowiedź na swoje pytanie dostaniesz szybciej

Bierut, napisałeś to, o czym ja pomyślałam...
Kuki_1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 mar 2007, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Kuki_1992 »

Heh @melvin1990, wybaczysz jezeli nie bede do ciebie mowil "Prosze Pana" ze wzgledu na twoj wiek?? Wielkie, dzieki @Kasia, jestem glupi, mialem to rozpisane na poczatku zadania, po prostu nie spojzalem i kombinowalem z dalszym rozpisywaniem thx wielkie

EDIT: Bymbyl zapomnial - jak tu sie daje plusy??
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Dargi »

No bo irytują mnie teksty typu nie chciało mi sie Już taki jestem. Uczulony na takie teksty:P
Kuki_1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 mar 2007, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Kuki_1992 »

No spoko, ale czemu mowic ze ktos ma "niski wiek" skoro sie jest 2 lata starszym?? Lepiej bylo napisac "Tak to jest jak nasze forum odwiedzaja smierdzace lenie, ktorzy, nawet jak nie wiedza jak sie daje indeks gorny, nie chce im sie skopiowac z Worda" Proste ^^ PS @Kasia masz u mnie plusa ale moglabys wytlumaczyc jak do tego doszlas bo jednak pomylilo mi sie i nie to mialem rozpisane ;/ Pls
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Dargi »

Rocznikowo to mam 17 lat, a dla mnie to duża różnica w wieku, ale lepiej już sie nie wypowiadam bo to lekki offtopic. Pozdro i życzę miłych chwil z matematyka
Kuki_1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 mar 2007, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: Kuki_1992 »

Rocznikowo to ja tez mam 15... Ale niewazne. Nie klocmy sie o wiek bo moga to uznac za spam
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Suma sześcianów tzrech liczb

Post autor: *Kasia »

Kuki_1992 pisze:bo moga to uznac za spam
Raczej nie... Ale za offtop już tak
Kuki_1992 pisze:ale moglabys wytlumaczyc jak do tego doszlas
Tak właściwie to taki wzór jest dość znany. W programie gimnazjum to raczej nie, ale chyba można z niego skorzytać. Tylko lepiej by było, gdybyś go jeszcze udowodnił, ale do tego wystarczy wymnożyć nawiasy.
A wzór pochodzi (przynajmniej ja go tam znalazłam) z "Impresji liczbowych" Kourliandtchika.
ODPOWIEDZ