Usuń niewymierność z mianowników

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Zuza1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2012, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Usuń niewymierność z mianowników

Post autor: Zuza1337 »

Usuń niewymierność z mianowników w liczbie a= \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2} } - \frac{1}{ \sqrt[3]{2} + 1}}\), wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne.

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Usuń niewymierność z mianowników

Post autor: Inkwizytor »

Rozpisz wzory na:

\(\displaystyle{ a^3 - b^3 = ... \\
a^3 + b^3 = ...}\)


i teraz masz na talerzu czynnik przez który należy przemnożyć licznik i mianownik w każdym z ułamków
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Usuń niewymierność z mianowników

Post autor: pawellogrd »

\(\displaystyle{ a= \frac{2}{ \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2} } - \frac{1}{ \sqrt[3]{2} + 1} = \frac{2 \left( \sqrt[3]3^2 + \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt[3]{2} + \sqrt[3]2^2 \right)}{ \left( \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2}\right)\left( \sqrt[3]3^2 + \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt[3]{2} + \sqrt[3]2^2 \right) } - \frac{\left( \sqrt[3]{2}^2 - \sqrt[3]{2} \cdot 1 + 1^2 \right)}{ \left( \sqrt[3]{2} + 1 \right)\left( \sqrt[3]{2}^2 - \sqrt[3]{2} + 1^2 \right) } = \\ \frac{2 \left( \sqrt[3]3^2 + \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt[3]{2} + \sqrt[3]2^2 \right)}{ 3-2 } - \frac{\left( \sqrt[3]{2}^2 - \sqrt[3]{2} + 1^2 \right)}{ 2+1 } = \frac{6 \left( \sqrt[3]3^2 + \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt[3]{2} + \sqrt[3]2^2 \right)}{ 3 } - \frac{\left( \sqrt[3]{2}^2 - \sqrt[3]{2} + 1^2 \right)}{ 3 } = \frac{6 \left( \sqrt[3]3^2 + \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt[3]{2} + \sqrt[3]2^2 \right) - \left( \sqrt[3]{2}^2 - \sqrt[3]{2} + 1^2 \right)}{3} = ...}\)

Dalej już sobie chyba poradzisz
ODPOWIEDZ