Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: Lukassz »

Mam problem z działaniem:

\(\displaystyle{ 1 - x^{2} y^{2} + x^{3} y^{3} - x^{5} y^{5} = 0}\)

zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ x^{2}y ^{2}\left( xy - x^{3} y^{3} -1 \right) +1}\)

i nie wiem jak dalej je doprowadzić do postaci iloczynowej tak aby móc przedstawić zbiór rozwiązań na wykresie
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: justynian »

\(\displaystyle{ 1 - x^{2} y^{2} + x^{3} y^{3} - x^{5} y^{5}=(1 - x^{2} y^{2})(1+ x^{3} y^{3}) = 0}\)
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: Lukassz »

i pierwiastki równania to \(\displaystyle{ y = \frac{1}{x}}\) ?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: justynian »

nie tylko
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: Lukassz »

no tak

mam też coś takiego

\(\displaystyle{ y^{3} - x^{2} y - \left( y- x^{2} \right) \left( 2y+2x\right) = 0}\)



i zrobiłem tak:


\(\displaystyle{ y(\left( y^{2} - x^{2} \right) - \left( y - x^{2} \right) \left( 2y + 2x\right) = y \left( y^{2} - x^{2} \right) - 2y\left( y +x\right) - 2x\left( xy- x^{2} \right)}\)
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: justynian »

wszystkie pierwiastki można otrzymać z postaci podanej przeze mnie.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: Lukassz »

no tak, ale to jest inny przykład, jak w nim wykorzystać twoją metodę?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: justynian »

a no tak nie zauważyłem, proponuję najpierw otworzyć nawiasy i poredukować.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: kamil13151 »

justynian, aż się prosi o wyciągnięcie \(\displaystyle{ y+x}\).
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: justynian »

wyłączenie jak już, poza tym nie widzę gdzie.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: kamil13151 »

Wskazówka: \(\displaystyle{ y^{3} - x^{2} y = y(y-x)(y+x)}\).
wyłączenie jak już
Udowodnij, że nie można pisać "wyciągnięcie".
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: justynian »

nie pisałem że nie można , ale za wyłączyć na pewno nikt cię do sadu o molestowanie nie poda. teraz widzę.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: Lukassz »

ok, rozumiem, ciężko mi czasami zauważyć co trzeba wyłączyć

\(\displaystyle{ \left(2x ^{2} + 3x -y \right) ^{2} - \left(2x^{2} - 3x -y)^{2} = 0}\)

chce tu zastosować wzór \(\displaystyle{ \left(a+b-c)^{2}}\) wymnożyć i poskracać. Mogę to tu zastosować?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: justynian »

lepiej wzór na różnicę kwadratów.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Postać iloczynowa i zbiór roziwiązań

Post autor: Lukassz »

czyli
\(\displaystyle{ \left(2x ^{2} + 3x -y \right)\left(2x^{2} - 3x -y\right) - \left(2x^{2} - 3x -y)\left(2x ^{2} + 3x -y \right) = 0}\)
?
ODPOWIEDZ