Proszę o pomoc przy zadaniu :
Wykaż, że każda nieparzysta liczba naturalna \(\displaystyle{ n>1}\) jest różnicą kwadratów dwóch liczb naturalnych.
z góry dzięki
liczba nieparzysta jako różnica kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
liczba nieparzysta jako różnica kwadratów
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 12:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
liczba nieparzysta jako różnica kwadratów
Każda liczba naturalna nieparzysta większa od \(\displaystyle{ 1}\) jest postaci \(\displaystyle{ 2k+1}\) dla pewnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k}\). Mamy przy tym \(\displaystyle{ 2k+1=(k^2+2k+1)-k^2}\). Skorzystaj teraz z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 sty 2012, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oława
- Pomógł: 2 razy
liczba nieparzysta jako różnica kwadratów
Zauważmy, że skoro różnicą kwadratów liczb naturalnych ma być liczba nieparzysta to jest to możliwe tylko wtedy, gdy jedna z nich jest parzysta a druga nieparzysta. Oznaczmy zatem te liczby przez: \(\displaystyle{ 2a}\) i \(\displaystyle{ 2b+1}\) gdzie \(\displaystyle{ {a,b\in N \setminus \left\{ 0\right\} }}\).
Obliczając różnicę kwadratów tych liczb otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left( 2a\right) ^{2}- \left( 2b+1\right) ^{2}=2\left(2 a^{2} -2 b^{2} -2b \right)-1}\)
liczbę nieparzystą (przy czym nie muszą być to dwie kolejne liczby naturalne).
Obliczając różnicę kwadratów tych liczb otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left( 2a\right) ^{2}- \left( 2b+1\right) ^{2}=2\left(2 a^{2} -2 b^{2} -2b \right)-1}\)
liczbę nieparzystą (przy czym nie muszą być to dwie kolejne liczby naturalne).
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
liczba nieparzysta jako różnica kwadratów
goobar, po pierwsze została druga opcja (nieparzysta minus parzysta). Po drugie pokazałeś w drugą stronę, my chcemy każdą liczbę nieparzystą zapisać jako róznicę kwadratów (co zrobił wyżej lukasz1804 )