Liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{1- \sqrt{2} }}\) jest równa.
I jak to obliczyć? Tyko napiszcie mi dokładnie.
Liczba ... jest równa.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Liczba ... jest równa.
Gość nie wie co i jak, a wy nie chcecie mu pomóc -.-
\(\displaystyle{ \frac{1}{1 - \sqrt{2} } = \frac{1}{1 - \sqrt{2} } \cdot \frac{1 + \sqrt{2} }{1 + \sqrt{2} }}\)
z wzorów skróconego mnożenia wiemy, że \(\displaystyle{ \left( a - b\right) \cdot \left( a + b\right) = a ^{2} - b ^{2}}\) , więc
\(\displaystyle{ \frac{1}{1 - \sqrt{2} } = \frac{1}{1 - \sqrt{2} } \cdot \frac{1 + \sqrt{2} }{1 + \sqrt{2} } = \frac{1 + \sqrt{2} }{1^{2} - \sqrt{2} ^{2} } = \frac{1 + \sqrt{2} }{1 - 2} = \frac{1 + \sqrt{2} }{-1} = -1 - \sqrt{2}}\)
mam nadzieję, że pomogłem
\(\displaystyle{ \frac{1}{1 - \sqrt{2} } = \frac{1}{1 - \sqrt{2} } \cdot \frac{1 + \sqrt{2} }{1 + \sqrt{2} }}\)
z wzorów skróconego mnożenia wiemy, że \(\displaystyle{ \left( a - b\right) \cdot \left( a + b\right) = a ^{2} - b ^{2}}\) , więc
\(\displaystyle{ \frac{1}{1 - \sqrt{2} } = \frac{1}{1 - \sqrt{2} } \cdot \frac{1 + \sqrt{2} }{1 + \sqrt{2} } = \frac{1 + \sqrt{2} }{1^{2} - \sqrt{2} ^{2} } = \frac{1 + \sqrt{2} }{1 - 2} = \frac{1 + \sqrt{2} }{-1} = -1 - \sqrt{2}}\)
mam nadzieję, że pomogłem
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Liczba ... jest równa.
mortan517, tylko Ci się wydaje że pomogłeś. Dawanie gotowców to źle pojęta pomoc, bo kolega nie będzie potrafił zrobić analogicznego przykładu za jakiś czas, a poza tym moim zdaniem jest to też objaw typu "ja wiem! ja wiem!" - no świetnie że to umiesz, cieszymy się, ale daj też innym się nauczyć. Ale ok, temat do zamknięcia.