Uproszczenie do pierwiastka z dwóch

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
offtyper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lis 2010, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Uproszczenie do pierwiastka z dwóch

Post autor: offtyper »

Witam mam problem z uproszczeniem takiego wyrażenia:
\(\displaystyle{ \sqrt{2- \sqrt{3} } \cdot \left( \sqrt{3} + 1 \right)}\)
Do
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
offtyper.-- 17 sty 2012, o 20:36 --Dobra, już dałem radę, nie wiem męczyłem się z tym chwilę, tuż po napisaniu posta mnie olśniło

Dla innych: z drugiego nawiasu robimy pierwiastek z tego nawiasu do kwadratu i wnosimy pod pierwaistek, po wymnożeniu wyrazenia z pierwiastkiem z 3 sie redukują, zostaje pierw. z 2.
Awatar użytkownika
Johny94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dolnośląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Uproszczenie do pierwiastka z dwóch

Post autor: Johny94 »

Można też chyba podnieść to do kwadratu i wyjdzie nam 2 i to pierwiastkujemy (bo na początku wszystko podnieśliśmy do kwadratu).
ODPOWIEDZ