Zastąp * odpowiednimi liczbami

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
vessus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zastąp * odpowiednimi liczbami

Post autor: vessus »

Zastąp * odpowiednimi liczbami:

a) \(\displaystyle{ 4^{8} = 2^{*}}\)
b) \(\displaystyle{ 36^{8} = ^{} 6^{*}}\)

Mógłby ktoś podać wzór na rozwiązanie ?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2011, o 17:07 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Stosuj jedne klamry [latex][/latex] na całe wyrażenie.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Zastąp * odpowiednimi liczbami

Post autor: mateuszek89 »

\(\displaystyle{ 4=2^2}\) oraz skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ (a^b)^c=a^{b \cdot c}}\). pozdrawiam!
vessus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zastąp * odpowiednimi liczbami

Post autor: vessus »

mateuszek89 pisze:\(\displaystyle{ 4=2^2}\)
To mi pomogło - dzięki temu znalazłem sposób na rozwiązanie
ODPOWIEDZ