Wielomiany u i w

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Wielomiany u i w

Post autor: Pankos »

Dane są wielomiany u i w oraz \(\displaystyle{ f(x) = u(x) + 2w(x)}\), \(\displaystyle{ g(x) = 2u(x) - 3w(x)}\).
Oblicz:

a) \(\displaystyle{ f(5)}\) i \(\displaystyle{ g(5)}\), gdy \(\displaystyle{ u(5) = 7}\) i \(\displaystyle{ w(5) = -2}\)

P.S Przepraszam, jeśli zły dział.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Wielomiany u i w

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ f(x) = u(x) + 2w(x)}\)
Zatem: \(\displaystyle{ f(5)=u(?)+2w(?)}\). Uzupełnij.
Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Wielomiany u i w

Post autor: Pankos »

\(\displaystyle{ f(5)=u(5)+2w(5)}\)

I co z tym dalej zrobić?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Wielomiany u i w

Post autor: miki999 »

Ile jest równe \(\displaystyle{ u(5)}\) i \(\displaystyle{ w(5)}\) masz dane. Wystarczy wstawić te wartości.
Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Wielomiany u i w

Post autor: Pankos »

Ok, dzięki. Zrozumiałem.
ODPOWIEDZ