Witam serdecznie!
Mam problem z jednym malutkim zadaniem. Otóż nauczycielka w liceum zadała nam to zadanie do domu, a wcześniej były tylko 3 przykłady powtórzeniowe i prawdę mówiąc nic nie rozumiem.
Mógłby mi to ktoś rozpisać na 3 losowych przykładach( nie pod rząd). Chodzi mi o jak najprostsze rozpisanie przykładów.
a)a:x =b:c
d)a:b=c:x
h) 2x:5=2,5:5
Pozdrawiam...-- 5 wrz 2011, o 18:47 --Zakładając, żę wszystkie zmienne są różne od zera, wyznacz zmienną x.
Kurde, zapomniałem o tym.:O
Podobieństwo figur i twierdzenie Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podobieństwo figur i twierdzenie Talesa
Chyba chodzi o to, że trzeba wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\) z równania...
\(\displaystyle{ \frac{a}{x}= \frac{b}{c} \\
xb=ac \\
x= \frac{ac}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{c}{x} \\
ax=bc \\
x= \frac{bc}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x}{5}= \frac{2,5}{5} \\
10x=12,5 \\
x=1,25}\)
Generalnie to trzeba wymnożyć na krzyż i podzielić przez coś, żeby po lewej stronie zostało samo \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \frac{a}{x}= \frac{b}{c} \\
xb=ac \\
x= \frac{ac}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{c}{x} \\
ax=bc \\
x= \frac{bc}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x}{5}= \frac{2,5}{5} \\
10x=12,5 \\
x=1,25}\)
Generalnie to trzeba wymnożyć na krzyż i podzielić przez coś, żeby po lewej stronie zostało samo \(\displaystyle{ x}\).