uzasadnij, że:
\(\displaystyle{ a) \ 81^{4} = 9^{8} \\
b) \ 32^{12} = 2^{60} \\
c) \ 64^{3} = 4^{9}}\)
Potęgi uzasadnij
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 15:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siemianowice Śl.
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Potęgi uzasadnij
Może tak będzie lepiej
\(\displaystyle{ 81^{4} = ( 9^{2} )^{4} = 9^{8}}\)
\(\displaystyle{ 32^{12} = ( 2^{5} )^{12} = 2^{60}}\)
\(\displaystyle{ 64^{3} =( 4^{3} )^{3} = 4^{9}}\)
\(\displaystyle{ 81^{4} = ( 9^{2} )^{4} = 9^{8}}\)
\(\displaystyle{ 32^{12} = ( 2^{5} )^{12} = 2^{60}}\)
\(\displaystyle{ 64^{3} =( 4^{3} )^{3} = 4^{9}}\)