Witam! Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak przebiega takie przekształcenie (z zadania 15.8 w Krysickim i Włodarskim):
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{ u^{-n + 1} }{-n + 1} + C = \frac{-1}{2(n - 1) u^{n - 1}} + C}\)
Przekształcenie w całce
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trójmiasto
- Podziękował: 13 razy
Przekształcenie w całce
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 22:49 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Przekształcenie w całce
Zauważ, że \(\displaystyle{ u^{-n+1}=\left( u^{n-1}\right)^{-1}= \frac{1}{u^{n-1}}}\). Podobnie mianownik można zapisać jako \(\displaystyle{ -n+1=-\left( n-1\right)}\) i minus przechodzi do licznika.