Które z poniższych

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
edytkaw7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 maja 2010, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Które z poniższych

Post autor: edytkaw7 »

Witam , mam tutaj takie zadanko i nie wiem czy jest ono jakoś źle sformułowane czy po prostu ja nie potrafię go rozwiązać:)

Które z poniższych wypowiedzi są prawdziwe , a które fałszywe. Uzasadnij!
\(\displaystyle{ \frac{13}{65}}\) \(\displaystyle{ \frac{17}{17}}\) \(\displaystyle{ \frac{11}{1331}}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{880}}\)

a) Podaj wszystkie dzielniki przed 30 . Które są dla siebie uzupełniające?
b) Uzasadnij, że ważne jest 5/0 i 0 nie dzieli się prze 5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Które z poniższych

Post autor: »

Po pierwsze - zadanie jest kiepsko przetłumaczone.
Po drugie - wygląda jakbyś nie rozumiała co przepisujesz i dlatego kluczową rzecz przepisałaś bez sensu. Nie chodzi o
\(\displaystyle{ \frac{13}{65}}\)
tylko o:
\(\displaystyle{ 13|65}\)
czyli "liczba trzynaście dzieli liczbę sześćdziesiąt pięć".

Q.
edytkaw7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 maja 2010, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Które z poniższych

Post autor: edytkaw7 »

a dzięki, bo ja zupełnie tego nie rozumiem, jak takie coś powinno się robić. Czy byłbyś wstanie mi pomóc?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Które z poniższych

Post autor: »

Nie wiesz jak sprawdzić czy liczba \(\displaystyle{ 13}\) dzieli liczbę \(\displaystyle{ 65}\)? A wiesz co to w ogóle znaczy, że jedna liczba dzieli drugą?

Q.
edytkaw7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 maja 2010, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Które z poniższych

Post autor: edytkaw7 »

a to takie proste kurde przepraszam, zawsze doszukuje sie w takich zadaniach niewiadomo czego. A co oznacza to, że liczba jest uzupelnieniem?
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Które z poniższych

Post autor: silicium2002 »

Chodzi o dzielniki uzupełniające:

a jest uzupełniającym dzielnikiem 30 do b jeżeli prawdą jest że \(\displaystyle{ a \cdot b = 30}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 00:06 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamry [latex][/latex].
edytkaw7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 maja 2010, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Które z poniższych

Post autor: edytkaw7 »

dziękuję
ODPOWIEDZ