dzielenie przez ułamek

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Piotrekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2006, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

dzielenie przez ułamek

Post autor: Piotrekk »

Jak w pelni zrozumiec dzielenie przez ulamek. Nie szukam odpowiedzi w stylu "pomnoz przez odwrotnosc" albo "pomnoz licznik i mianownik przez potege dziesieciu". Chce to zrozumiec w taki sam sposob jak rozumiem dzielenie przez liczbe calkowita.
Kiedy dzielimy jakas liczbe przez liczbe calkowita mozna to rozumiec na dwa sposoby: na przyklad dzielimy 8:2, wtedy: 1)ile dwojek miesci sie w osmiu - otrzymujemy wynik 4. 2)dzielimy osiem na dwie rowne czesci i takze otrzymujemy wynik 4.
Natomiast w przypadku dzielenia przez ułamek nie mozemy uzyc powyzszego drugiego sposbu rozumowania (a moze jednak mozemy??? jak??!). Na przyklad dzielimy 10/2,5; 2,5 miesci sie dokladnie 4 razy w 10 czyli sposob nr 1 dziala... ale jak sobie wyobrazic dzielenie 10 na 2,5 czesci - czy jest mozliwe uzycie "drugiego sposobu rozumowania" przy dzieleniu przez ulamek??

pozdrawiam serdecznie
Piotr
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

dzielenie przez ułamek

Post autor: LecHu :) »

To jest identycznie. Dzielisz jakąś liczbę przez ułamek, to tak jakbyś chciał wiedzieć ile takich małych kawałków mieści się w tej liczbie.
Np
6:2=3 => tyle dwójek zmieści się w szóstce
6: 0,5=12 => tyle połówek zmieści się w szóstce.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

dzielenie przez ułamek

Post autor: setch »

1. Dzielenie to z definicji mnozenie przez odwrotnosc
2. \(\displaystyle{ 10 : \frac{1}{2}=20}\)
\(\displaystyle{ 20 \frac{1}{2}=10}\)

Moze to ci pomoze
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

dzielenie przez ułamek

Post autor: LecHu :) »

Piotrekk pisze:Nie szukam odpowiedzi w stylu "pomnoz przez odwrotnosc" albo "pomnoz licznik i mianownik przez potege dziesieciu".
j/w
Piotrekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2006, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

dzielenie przez ułamek

Post autor: Piotrekk »

chodzi mi o drugi sposob czyli jak sobie wyobrazic ze dzieli sie 10 na 2,5 czesci a nie ile 2,5ek jest w dziesieciu. ale widocznie w przypadku dzielenia przez ulamek drugi sposob nie dziala...
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

dzielenie przez ułamek

Post autor: Dargi »

Koleś Piotrekk, wiesz co ale masz filozofie. Nie chce ciebie obrażać ale patrząc na twój wiek to ci sie strasznie nudzi i nie masz się o co pytać. Przecież to logiczne że trzeba odwrócić ułamek przy dzieleniu, a że nie potrafisz sobie tego wyobraźić to już twój problem. Zapisz sie na wizytę u lekarza by ci pomógł z twoją wyobraźnią. Bez obrazy:P
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

dzielenie przez ułamek

Post autor: max »

melvin - nc.

Piotrekk - w dzieleniu 10 na 2,5 części nie ma nic nielogicznego. Po prostu dzielimy 10 na 3 'części', tak aby jedna z nich była o połowę mniejsza od pozostałych a pozostałe 2 były równe.
Piotrekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2006, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

dzielenie przez ułamek

Post autor: Piotrekk »

wiesz nikt ci nie kaze tego czytac
że nie potrafisz sobie tego wyobraźić to już twój problem
moj problem i mam prawo go tutaj przedstawic czy ci sie to podoba czy nie...
Przecież to logiczne że trzeba odwrócić ułamek przy dzieleniu
to co dla ciebie jest logiczne nie musi byc takie dla innych. to ze "cos jest logiczne" to nawet moj 3 letni brat potrafi odpowiedziec. mala rada: jak ci sie watek nie podoba to zawsze mozesz wyjsc...
Ostatnio zmieniony 26 gru 2006, o 17:35 przez Piotrekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

dzielenie przez ułamek

Post autor: Dargi »

Napisałeś w temacie odpowiedź na pytanie. Masz wyłożone jak kawa na ławę jak sie dzieli więc nie widze sensu rozwijać dalej tego tematu
Piotrekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2006, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

dzielenie przez ułamek

Post autor: Piotrekk »

dzieki za zyczliwe odpowiedzi . chyba zaczyna sie rozjasniac
natka176
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 gru 2010, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szklarska Poręba

dzielenie przez ułamek

Post autor: natka176 »

np.
\(\displaystyle{ 10:2/5=
10/1 \cdot 5/2}\)
potukan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 mar 2011, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kłodzko

dzielenie przez ułamek

Post autor: potukan »

Szukałem czegoś takiego w necie i ten post wyskoczył na pierwszej pozycji, więc podbijam pytanie
Również nie rozumiem (mam na myśli przełożenie języka abstrakcyjnego).
Przykład:
Pożyczam komuś 12 zł
rozumiem: Pożyczam komuś 12 zł. Po ile kasy z 12 zł dostanę w 4 ratach? = 12:4=12/1:4/1=12/1*1/4=3
rozumiem: Pożyczam komuś 1/4 zł. Po ile kasy z 1/4 zł dostanę w 4 ratach? = 1/4:4=1/4*1/4=1/8
nie rozumiem: Pożyczam komuś 1/4 zł. Po ile kasy z 1/4 zł dostanę w 1/3 raty? = 1/4:1/3=1/4*3/1=3/4 (więcej niż 1/4?)

Albo poproszę o ułożenie zadania tekstowego do 1/4 podzielić na 1/3.
NowyNick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lis 2011, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń

dzielenie przez ułamek

Post autor: NowyNick »

Piotrekk pisze:chodzi mi o drugi sposob czyli jak sobie wyobrazic ze dzieli sie 10 na 2,5 czesci a nie ile 2,5ek jest w dziesieciu. ale widocznie w przypadku dzielenia przez ulamek drugi sposob nie dziala...
Trochę odkopię,ale to nic przyda się potomnym . Dzieląc 10 na 2,5 części uzyskasz odpowiedź na to ile jest tych "2,5" w dziesiątce i jednocześnie otrzymasz informacje ile ma ta jedna część.Pokaże to na przykładach:

1.Masz 10kg cukierków i wiesz tylko tyle, że w jednej paczce masz 2,5kg, więc automatycznie dzielisz i otrzymujesz wynik 4 paczek.

2.Masz 10kg cukierków, które znajdują się w 2,5 pudełka.Chcąc się dowiedzieć ile masz w 1 pudełku także dzielisz i otrzymujesz 4kg.

Wszystko zależy od tego co za wiadomość chcesz uzyskać.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34304
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

dzielenie przez ułamek

Post autor: Jan Kraszewski »

NowyNick pisze:2.Masz 10kg cukierków, które znajdują się w 2,5 pudełka.Chcąc się dowiedzieć ile masz w 1 pudełku także dzielisz i otrzymujesz 4kg.
To chyba nie jest dobry pomysł...

JK
NowyNick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lis 2011, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń

dzielenie przez ułamek

Post autor: NowyNick »

Jan Kraszewski pisze:
NowyNick pisze:2.Masz 10kg cukierków, które znajdują się w 2,5 pudełka.Chcąc się dowiedzieć ile masz w 1 pudełku także dzielisz i otrzymujesz 4kg.
To chyba nie jest dobry pomysł...

JK
Sam nie jestem do niego przekonany.Nie mam pojęcia jak można by to wytłumaczyć :
ODPOWIEDZ