konkursowe-uprościć wzór

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
fafner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rumia
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 9 razy

konkursowe-uprościć wzór

Post autor: fafner »

uprościć wzór:
\(\displaystyle{ \frac{1- \frac{1}{ 2^{3} } }{1+ \frac{1}{ 2^{3} } } \cdot \frac{1- \frac{1}{ 3^{3} } }{1+ \frac{1}{ 3^{3} } } \cdot\ldots\cdot \frac{1- \frac{1}{ n^{3} } }{1+ \frac{1}{ n^{3} } }}\)
Ostatnio zmieniony 3 mar 2011, o 21:54 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnozenia to \cdot
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

konkursowe-uprościć wzór

Post autor: matmi »

Gdy w każdym z ułamków licznik i mianownik sprowadzimy do wspólnego mianownika, to po uproszczeniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{2^{3}-1}{2^{3}+1} \cdot \frac{3^{3}-1}{3^{3}+1} \cdot\ldots\cdot \frac{n^{3}-1}{n^{3}+1}}\)

Następnie korzystamy ze wzorów:
\(\displaystyle{ a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)

Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{(2-1)(2^2+2+1)}{(2+1)(2^2-2+1)} \cdot \frac{(3-1)(3^2+3+1)}{(3+1)(3^2-3+1)} \cdot\ldots\cdot \frac{(n-1)(n^2+n+1)}{(n+1)(n^2-n+1)}}\)

Zauważmy, że: \(\displaystyle{ (n-1)^2+(n-1)+1=n^2-n+1}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\)
Skoro mamy tu iloczyn ułamków możemy skracać całe nawiasy.
Ostatecznie wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}+\frac{2}{3n^2+3n}}\)
ODPOWIEDZ