\(\displaystyle{ \frac{1}{ \pi }}\)\(\displaystyle{ *}\)\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{ \pi *50}{t}}\)
Niewiem jak wyznaczyć z tego t
wyznaczenie spod pierwiastka
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
wyznaczenie spod pierwiastka
Bo nie masz równania... Gdyby oznaczyć to wyrażenie jako \(\displaystyle{ a}\), byłoby
\(\displaystyle{ a =\frac{1}{\pi} \sqrt{\frac{50 \pi}{t}} \\\pi a = \sqrt{\frac{50\pi}{t}} \\ \pi^2 a^2 = \frac{50 \pi}{t} \\ \frac{\pi a^2}{50} = \frac{1}{t} \\ t = \frac{50}{\pi a^2}}\)
\(\displaystyle{ a =\frac{1}{\pi} \sqrt{\frac{50 \pi}{t}} \\\pi a = \sqrt{\frac{50\pi}{t}} \\ \pi^2 a^2 = \frac{50 \pi}{t} \\ \frac{\pi a^2}{50} = \frac{1}{t} \\ t = \frac{50}{\pi a^2}}\)