wykazać że dana liczba jest kwadratem liczby całkowitej

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

wykazać że dana liczba jest kwadratem liczby całkowitej

Post autor: myszka666 »

Wykaż, że dla dowolnego całkowitego \(\displaystyle{ m}\) liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left[ 3m\left( m+3\right) \left( 2 m^{2} +6m+4\right)+6 \right]}\) jest kwadratem liczby całkowitej.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

wykazać że dana liczba jest kwadratem liczby całkowitej

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ \frac{3m(m+3)(2m^2+6m+4)+6}{6} = \frac{6m(m+3)(m^2+3m+2)+6}{6} = m(m+3)(m^2+3m+2)+1 = m(m+3)(m+2)(m+1)+1 = m^4+6m^3+11m^2+6m+1 = (m^2+3m+1)^2}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ