Oblicz działanie.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
baxito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 2 razy

Oblicz działanie.

Post autor: baxito »

Oblicz:

\(\displaystyle{ 3,5 + (\frac{1}{3})^3 * [\frac{2}{3} * 5 - (\frac{11}{23})^0] - 2 * (\frac{3}{5})^{-1}}\)

Wynik powinien wyjść: \(\displaystyle{ \frac{41}{162}}\)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, o 16:57 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Oblicz działanie.

Post autor: Arst »

Z czym masz problem? Konkretnie.
Awatar użytkownika
rozwiazywanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cała Polska
Pomógł: 34 razy

Oblicz działanie.

Post autor: rozwiazywanie »

\(\displaystyle{ 3,5+ \frac{1}{27}\left| \frac{10}{3}-1 \right|-2 \cdot \frac{5}{3}= \frac{35}{10}+ \frac{1}{27} \cdot \frac{7}{3} - \frac{10}{3}= \frac{7}{2}+ \frac{7}{81} - \frac{10}{3}=\frac{567}{162} + \frac{14}{162}- \frac{540}{162} = \frac{567+14-540}{162}= \frac{41}{162}}\)
Dawid0290
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 31 gru 2009, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 6 razy

Oblicz działanie.

Post autor: Dawid0290 »

palnąłem w obliczeniach ale i tak drugi dodałem to nie ważne co pisałem ;D
baxito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 2 razy

Oblicz działanie.

Post autor: baxito »

Dzięki za rozwiązanie ;D
Otóż miałem problem z potęgą zerową. Myślałem, że wychodzi z tego zero. . A jednak jest to jeden.
ODPOWIEDZ